Internationaal Vendeltreffen Gotha

Internationaal Vendeltreffen Gotha
VrIjdag 2 juni om 12:00 uur vertrok een gezelschap van 33 personen richting Gotha in Duitsland. Verdeliers van Schutterij St. Switbertus uit Lichtenvoorde, Dokters Swingende Infuustoeters en één drietal Verdeliers uit Tongelre gingen daar naar toe voor het 16e Internationale Vendeltreffen. De stemming was prima, zelfs toen we op de Aaltenseweg al een tussenstop moesten maken vanwege een vergeten laptop.

Op weg naar Gotha

Na een reis van ruim 6 uur met de te verwachten fileproblemen werd de groep om 18:00 uur ontvangen door de contactpersoon van de gemeente Gotha. Toen iedereen zich geïnstalleerd had in de Turnhalle

Die Turnhalle

wandelde de groep gezamenlijk naar het centrum van de stad, waar om 19:30 uur met een toespraak, hoorngeschal en vendelzwaaien het Vendeltreffen 2017 werd geopend.

Opening op de Marktplatz

Dokters Swingende Infuustoeters sloten daar bij aan met een korte muzikale groet, waarna de groep ANNRED speelde.

Coverband Annred

Intussen kon iedereen een hapje en een drankje nemen en bekenden van andere groepen begroeten. De avond werd afgesloten met een swingend optreden van de Infuustoeters, dat veel bijval oogstte.

Feest op de Marktplatz

Om negen uur werd iedereen zaterdagmorgen met de bus naar de ‘Stadthalle’ gebracht, voor een prima ontbijtbuffet. Hierna wandelde iedereen naar het centrum, waar op de verschillende podia (marktpleinen) de optredens begonnen.

Naar de optredens

Alle groepen verzamelden zich om 14:00 uur, waarna het publiek een bonte optocht te zien kreeg van Duitse, Oostenrijkse, Vlaamse, Italiaanse en Nederlandse vendel- en dansgroepen.

Italiaanse klederdracht

De jongste deelnemer

Wij waren er natuurlijk ook

Nadat alle groepen op de Marktplatz aan het publiek waren voorgesteld, zouden de groepen volgens programma weer optreden. Regen gooide echter het verdere programma in de war. Vlaggen werden nat en het publiek vertrok. Na kort overleg met de organisatoren werd besloten te stoppen en het avondprogramma naar de ‘Stadthalle’ te verplaatsen, inclusief het optreden van het stedelijke showorkest. Onze chauffeur was zo vriendelijk toch te rijden en dus na een snelle maaltijd, terug naar de ‘Turnhalle’, opfrissen en weer in de bus naar de ‘Stadthalle’. Daar zat de showband klaar die tot ruim tien uur een prima stuk muziek verzorgde,

Het Showorkest van Gotha

waarna Dokters Swingende Infuustoeters het laatste uur voor hun rekening namen. De wandeling naar de ‘Turnhalle’ daarna was niet gepland, maar uiteindelijk lag iedereen weer in bed.

Zondag 4 juni stond de bus om half acht in de stromende regen weer klaar. Na weer een prima ontbijt, werd het officiële programma geopend met een viering in de Schlosskirche van slot Friedenstein. Aangename verrassing in deze dienst was het uitstekende blazerskwartet van het filharmonisch orkest van Gotha, dat naast een aantal kerkelijke liederen ook de Bohemian rapsodie van Queen ten gehore bracht. Gelukkig regende het niet meer en kon er op de grote binnenplaats van het slot gevendeld worden. Na een gezamenlijke vendel polonaise,

Gezamenlijk vendelen bij het slot

afgesloten met een ‘Sturmlauf’ met vaandel, bedankte de burgemeester van Gotha alle groepen voor hun komst en hun bijdrage. Hij kreeg van St. Switbertus de uitnodiging voor 2019, ondersteund door een persoonlijke boodschap van de burgemeester van Oost Gelre. Hij gaf aan daar graag bij te willen zijn. Nadat er een groepsfoto was gemaakt,

 

Groepsfoto bij het slot

vervolgden we om 13:00 uur het programma met een rondleiding door een aantal vertrekken van het slot.

Rondleiding slot Friedenstein

Aan het eind van deze interessante uitleg om 15:00 uur was de groep toch wat kleiner geworden.

Bedankje voor de gids

Eindelijk even tijd voor een drankje en toen terug naar de bus, die ons om kwart voor vijf afzette bij ons onderkomen. Om half zes alweer terug naar de Stadthalle voor het avondeten met aansluitend de bonte avond voor alle deelnemende groepen. Met meerdere optredens van de Infuustoeters, de jeugd van Öhringen, de Italiaanse deelnemers, de dames van Lievelde en zelfs de oudste deelnemer van 92 jaar uit Klagenfurt werd de avond een groot feest.

De oudste deelnemer, David

De terugreis, die aanmerkelijk rustiger verliep dan de heenreis, was het slot van een fantastisch Internationaal Vendeltreffen waar iedereen met veel plezier op terug kijkt.

Copyright © St-Switbertus 2018

Gerealiseerd door Wessel Slot & Arian Bloemberg