Runarchery
Run-Archery is een combinatie van boogschieten en (cross-country) hardlopen; overgewaaid vanuit Oost-Europa als zomervariant op de biathlon. Er wordt per heat 4x een rondje van een kleine 1.000 meter hardgelopen en op het centrale schietpunt worden na elk rondje drie pijlen op een blazoen geschoten, elke misser kost een strafrondje van ongeveer 100 meter. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er meerdere voorronde heats. De winnaars van de heats en de tijdsnelsten per categorie gaan door naar de finale. Run-Archery is leuk voor boogschutters omdat het goed is voor de conditie en omdat je met raak schieten kunt winnen van goede hardlopers die meestal matig tot slecht schieten. Run-Archery is leuk voor hardlopers, tri- en survival atleten omdat het boogschieten een uitdagende extra dimensie geeft [...]

Run-Archery is een combinatie van boogschieten en (cross-country) hardlopen; overgewaaid vanuit Oost-Europa als zomervariant op de biathlon. Er wordt per heat 4x een rondje van een kleine 1.000 meter hardgelopen en op het centrale schietpunt worden na elk rondje drie pijlen op een blazoen geschoten, elke misser kost een strafrondje van ongeveer 100 meter. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er meerdere voorronde heats. De winnaars van de heats en de tijdsnelsten per categorie gaan door naar de finale.

Run-Archery is leuk voor boogschutters omdat het goed is voor de conditie en omdat je met raak schieten kunt winnen van goede hardlopers die meestal matig tot slecht schieten.

Run-Archery is leuk voor hardlopers, tri- en survival atleten omdat het boogschieten een uitdagende extra dimensie geeft aan het hardlopen. Via boogschietverenigingen kun je gratis kennis maken met de sport en tijdens de wedstrijd wordt een boog met pijlen ter beschikking gesteld. Met een beetje geluk kun je na de 3 proeflessen al redelijk het doel (blazoen van 20 centimeter doorsnede op een afstand van 20 meter) raken. De ervaring van de afgelopen jaren is dat goede lopers met een redelijke affiniteit voor boogschieten hoge ogen kunnen gooien. Voor atleten die eens wat anders willen.

TRAININGSTIJDEN:

Binnen St. Switbertus is er een fanatiek Run-Archery groep die elke donderdag traint op schieten in combinatie met lopen. Door de afwisseling met boogschieten is Run-Archery aantrekkelijk voor mensen die willen beginnen met hardlopen of met boogschieten.

Je kunt een aantal keer meedoen ter kennismaking, verdere deelname is gratis voor leden van Switbertus. Contributie: senioren € 14,50 en jeugd €10,10 per maand. Hierin is inbegrepen:

  • trainingen op elke donderdag vanaf 19:30 uur bij de Swite
  • gebruik van leen materiaal: recurve handboog en pijlen
  • (proef) lidmaatschap Switbertus handboogsport

Lijkt het leuk kom dan een keer kijken of neem contact op met Henri Polman via runarchery@st-switbertus.nl

WEDSTRIJDEN

Op 29 juni2024 zal de wedstrijd voor de Lowlands Archery Series Run-Archery in Lichtenvoorde worden gehouden. Meer informatie over deze wedstrijd is te vinden in de flyer: Run-Archery 2024.

Opgeven voor deze wedstrijd kan via het inschrijfformulier

De volledige kalender van de Lowlands Archery Series Run-Archery is te vinden op www.handboogsport.nl

Kijk voor meer informatie over deze evenementen en de sport in het algemeen op: Handboogsport.nl\Runarchery

GESCHIEDENIS

In 2006 bestond de handboogsport afdeling 25 jaar en ter ere hiervan organiseerde de vereniging de Dutch Open Grolsch City Run-Archery 2006 in Lichtenvoorde. Het unieke aan dit evenement was dat het een City Run-Archery was. Voor het eerst in Europa werd het georganiseerd in het centrum van een gemeente. Hardlopen door de straten van Lichtenvoorde, een zogenaamd rondje om de kerk, en schieten op het marktplein. Aantrekkelijker voor de deelnemers en de sponsors.

Na de primeur in 2006 werd de Run-Archery ook weer gehouden in 2007, 2008, 2009, en 2010. In 2015 organiseerde Switbertus de voor hun 6e  keer Run-Archery dit maal onderdeel van de eerste nationale Dutch Run-Archery Cup.

Voor het laatste nieuws kijk op: Nieuws Runarchery

Voor de actuele agenda kijk op: Agenda Runarchery

Voor uitslagen van onze wedstrijden kijk op: Uitslagen handboogsport

Kijk voor meer informatie op de internet site van de Nederlandse handboogbond.

Link Nederlandse Handboogbond: https://www.handboogbond.nl/disciplines/runarchery/

Copyright © St-Switbertus 2024

Gerealiseerd door Wessel Slot & Arian Bloemberg