Rode teams van Switbertus domineren in Brabant

Afgelopen zaterdag 3 juni heeft een afvaardiging van handboogsport Switbertus deelgenomen aan de internationale Run-Archery wedstrijd in Berkel Enschot (bij Tilburg). Onder bijzonder zonnige omstandigheden werden op het mooie parkoers bij handboogsport en organisator de Meierijers diverse podiumplekken behaald in deze sprinteditie. Run-Archery is te vergelijken met de Olympische biathlon: in het sprintformat een combinatie van 3 rondes van 400 meter hardlopen en tussendoor 2 schietbeurten op 4 doelen op een afstand van 20 meter op een doel van 18 centimeter diameter. Voor de 4 doelen heb je 6 pijlen, je mag dus na een misser 2 extra pijlen schieten, voor elk nog resterend gemist doel loop je een strafrondje.

Bij de heren senioren namen 6 atleten van Switbertus deel aan het evenement: Marc Konings, Bram Polman, Ruud ten Have, Jan Wassink, Joost Immink en Jorik Klein Nijenhuis. Bij de veteranen nam Henri Polman deel. Deelnemers lopen eerst een kwalificatierun om je te plaatsen voor de finales, maar liefst 5 deelnemers van Switbertus wisten de A-finale te behalen. Jan Wassink en Henri Polman liepen in de B-finale. Jan miste de A-finale door matig schieten, maar nu was hij foutloos en won de B-finale met overmacht. Henri was blij dat hij na een blessureperiode weer voorzichtig kon meedoen, hij pakte bij de veteranen nog de 3e plek.

In de A-finale ging Bram in de 1e loopronde met lokale favoriet Jef Bogers aan de leiding. Na een foutloze schietbeurt kwamen Mark van Tiel van Concordia en Joost Immink aan de leiding. Oud Nederlands kampioen Mark schoot foutloos; al zijn 16 pijlen in zowel de kwalificatie als de finale waren raak, maar Switbertus traint onder leiding van trainer Jeroen Heuzinkveld ook veel op snel (en goed) schieten, hierdoor wint Joost elke pijl 3 a 4 seconden op Mark en neemt ondanks 1 misser toch de leiding. Hetzelfde beeld in de 2e schietbeurt zodat Joost Immink in een indrukwekkende tijd van 5:56 de overwinning in de Brabantse Runarchery voor zich opeist. Mark van Tiel op plek 2 blijft foutloos schieten en heel snel hardlopen, maar moet toch 9 seconden toegeven. Op 31 seconden daarachter lijkt Bram Polman met plek 3 zijn eerste podiumplaats bij de senioren te pakken, maar hij krijgt later van de jury en penalty van 20 seconden voor het missen van een strafrondje en valt terug naar plek 6. De bronzen plak gaat toch naar Switbertus, ondanks een strafrondje, maar  door supersnel lopen finisht Jorik nu op plek 3, vlak daarachter door sterk schieten pakt Marc Konings de 4e plek. Ondanks 5 strafrondjes weet Jef Bogers van het organiserende Meierijers de 5e plek te bemachtigen. Bij de dames weet alleen Annemarie der Kinderen zich te plaatsen voor de A-finale en ook Annemarie schiet al haar pijlen foutloos en eindigt hiermee als eerste dame en als nummer 7 totaal. Ruud ten Have van Switbertus hoeft geen strafrondje te lopen en pakt plek 8. Ruud weet 4 deelnemers van het deelnemende Franse team achter zich te laten.

Individueel veroverde Switbertus 3 podiumplaatsen, maar het grootste succes werd behaald in de afsluitende estafette. Hierin was Switbertus met haar rode T-shirts oppermachtig. Aanvankelijk nam Switbertus 1 met Jan, Jorik en Bram, de leiding en dat bleef zo tot de laatste schietbeurt, door een extra strafrondje voor het 1e team wist Switbertus 2 met Joost Immink, Ruud ten Have en Marc Konings het 1e team net te passeren en met 3 seconden voorsprong de overwinning te pakken. Hiermee bleef Switbertus 1 het team van Brabant op plek 3 nog 28 seconden voor. Berkel Enschot organiseert in 2024 het Nederlands Kampioenschap sprint Runarchery, dus dit is een uitstekende generale repetitie voor Joost. Switbertus kan terugkijken op een bijzonder geslaagde wedstrijd en dat geeft veel vertrouwen richting het Nederlands Kampioenschap later dit jaar op 30 september in het eigen Lichtenvoorde. Hardlopers die ook eens willen kennismaken met deze uitdagende variant kunnen vrijblijvend meetrainen en materiaal lenen. Elke donderdagavond wordt om 19:30 uur vanaf clubgebouw de Swite getraind op de combinatie hardlopen en boogschieten; probeer het zelf eens.